onsdag 25 december 2013

Mormorsrutor!

Tadaa - Maria har virkat sina första mormorsrutor!



Jag har länge gillat mormorsrutor men har aldrig virkat några själv. Av någon anledning har jag fått för mig att det är lite krångligt och dessutom långtråkigt. Det visade sig vara helt fel! När jag hade gjort klart tomtenallen som jag visade i det förra inlägget var jag sugen på att fortsätta virka, men eftersom jag är bortrest hade jag bara tre garnnystan att tillgå så det var lite begränsat vad jag kunde hitta på. Då kom jag på tanken att prova att virka mormorsrutor, och blev helt fast!

Det finns många beskrivningar på nätet och jag kikade på några olika, men den jag fick bäst hjälp av var den här. Där kan man lära sig de olika maskor man behöver kunna (jag själv hade aldrig virkat stolpar förut), hur man virkar de olika varven och så lite små tips och tricks. Det som gjorde att jag fastnade för mormorsrutorna, förutom att de är fina, är att dels de inte kräver så mycket tankekraft och man måste inte hålla på och räkna som när man virkar amigurumi, så det fungerar bra att virka mormorsrutorna samtidigt som man ser på TV eller pratar med någon. Dels "händer" det ändå tillräckligt mycket för att det ska vara roligt att hålla på.

Jag har en plan för vad jag ska göra med de här rutorna, men den avslöjar jag inte än...

måndag 23 december 2013

En liten tomte-nalle

En sista egentillverkad julklapp blev färdig idag, dagen före julafton. Min man och jag kom på att vi saknade en julklapp till hans mormor, och eftersom hon själv har handarbetat mycket i sina dagar (och till och med haft en egen sybehörsaffär!) tänkte vi att hon nog skulle uppskatta att få något handgjort. Jag letade på Pinterest efter juliga virkmönster, och hittade det här!



Det blev alltså en liten tomte-nalle. Jag följde i stort sett mönstret (förutom att jag gjorde luvan lite större och förkortade armarna ett varv) och det var ganska lättvirkat. Garnet är ett akrylgarn, Svarta Fårets "Freja", nyköpt av mig för  några år sedan så inget återbruk här. Nu ligger nallen inslagen i ett paket och väntar på att få komma till sin nya ägare imorgon!


fredag 20 december 2013

Årets julkort

Vi är sent ute med julkorten i år och hade tänkt köpa färdiga kort för att det skulle gå snabbare, men så hittade jag inga på de lokala mataffärerna när jag letade häromdagen och bestämde mig för att göra egna ändå. För att jag inte skulle behöva komma på så många idéer gjorde jag korten ganska lika varandra, men ändå med lite variation - inget kort är exakt likt något annat.



Min kreativitet triggas som allra bäst när jag har begränsat med material, och det är en anledning till att återbruk passar mig så bra. Materialet till de här korten kommer från begagnat julklappspapper med guldstjärnor på, diverse tidskrifts- och reklambladssidor med grön bakgrund, några kartongbitar samt några slängda kuvert (de sistnämnda klippte jag bitar ur och limmade fast på baksidan av de kartongbitar som inte var vita på baksidan).

onsdag 18 december 2013

Julklappspåse

Här kommer lite mer julklappssömnad. Det är en liten påse eller väska som man kan använda till vad man vill, men just nu innehåller den en burk kaffe och ett paket te som mina morföräldrar ska få i julklapp. Påsen ingår självklart också i presenten! Grundidén till påsen kommer härifrån, men jag följde inte beskrivningen alls utan gjorde en egen version.



Det jag bland annat gjorde annorlunda var att sy en rund botten. För att få bottnen riktigt stabil klippte jag till en rundel i plast av ett överblivet lock från en låda det varit kakor i. Plastrundeln sydde jag sedan in mellan de två botten-tygbitarna. Eftersom det blev så stelt (vilket ju också var poängen) var det lite knepigt att sy ihop bottnen med påsens "väggar", men efter lite sprättande blev det ganska bra. Knytbandet är fastsytt i yttertyget med en raksöm tvärs över, ungefär mitt på bandet.



Som bilden ovan till vänster visar sydde jag även dit två handtag, för att underlätta om man vill använda påsen som väska. Jag sydde fast dem på insidan några centimeter ner i påsen för att kunna stoppa ner dem i påsen så att de inte syns (som på den första bilden i det här inlägget). Tygerna är som vanligt återbrukade - påsen är sydd av två olika påslakan som jag köpt på second hand (det ena syns dock inte) och handtagen och knytbandet är sydda av en tygsnutt som användes på ett läger jag var på i somras.

Jag gjorde några tankemissar medan jag sydde; eftersom jag inte följde någon beskrivning var jag ju tvungen att tänka själv och ibland blev det lite fel. Men det var ganska lätt att rätta till, och jag blev mycket nöjd med slutresultatet!

fredag 13 december 2013

Virknålsfodral

Här är en julklapp som jag har gjort till min syster - ett virknålsfodral! Min syster har precis börjat virka och nämnde att hon ofta tappar bort sin virknål, så jag tänkte att jag skulle försöka hjälpa till att lösa det problemet.



Ihopvikt är fodralet ungefär 8x15 cm stort, så det är ganska behändigt. Det syns inte så tydligt på bilderna, men i mittensektionen finns det fem långsmala fack för virknålar. Den högra sektionen består av ett enda lite bredare fack, där man t.ex. kan förvara en liten sax eller en hopvikt virkbeskrivning på papper. Till vänster finns ett blixtlåsförsett fack för småsaker, t.ex. säkerhetsnålar och stoppnål som jag själv ofta använder när jag virkar. På baksidan av fodralet har jag sytt fast ett band som används för att hålla ihop fodralet när det är ihopvikt.

Både det randiga och det gröna tyget har jag köpt på second hand. Det randiga tyget var förmodligen en duk från början och det gröna var ett örngott. Blixtlåset är också ett secondhandfynd (det absolut kortaste blixtlås jag hade i mitt blixtlåsförråd!) och bandet var från början handtag på en sådan där stilig påse i papp som man kan få när man handlar på lite "finare" affärer. Den vita tråden är ny men den ljusröda tråden som jag använde för att sy fast bandet är faktiskt också köpt på second hand! Bildserien nedan visar hur fodralet viks ihop.



fredag 6 december 2013

Sköldpadda

Det tog lång tid innan skaparlusten kom tillbaka, och jag hade börjat fundera på att stänga ner bloggen men lagom till att det blev hög tid att börja fixa med julklappar hittade jag lite kreativitet igen. Det första jag ska visa är dock inte en julklapp, utan en present till en väns bebis: en sköldpadda!



Sköldpaddan är sydd av återbrukat bomullstyg och stoppad med (ej återbrukad) syntetvadd. Båda tygerna kommer från ett och samma påslakan som jag köpt på second hand för länge sedan - ett smidigt sätt att få matchande tyger! Sköldpaddans ben, svans och huvud är fastsydda med många sömmar så att de ska klara av att dras och bitas i utan att lossna.

Mönstret hittade jag här, och det gick snabbt och lätt att sy sköldpaddan. Den är inte överlämnad än eftersom den lilla mottagaren blev sjuk lagom tills vi skulle ses, men vi gör ett nytt försök nästa vecka. Fördelen är att jag hann fotografera sköldpaddan i dagsljus...

När vi ändå är inne på ämnet passar jag på att tipsa om ett annat gratismönster som jag har använt för att sy en bebispresent tidigare; en "patchwork scottie dog". Tyvärr har jag råkat radera bilderna jag tog på hunden jag sydde, men googlar man får man fram massor med exempel. Det är en jättesöt hund sydd i lappteknik; lite mer jobb än sköldpaddan men också en mysig present!